- Talent Trade
ZZP'ers, brancheorganisaties en de overheid
Bijgewerkt op: 5 nov. 2022
Wat rommelt het ineens in de kinderopvangbranche. We lezen de laatste tijd veel (vooral negatieve) artikelen over het inzetten van zzp'ers op de groep.
Dit zou namelijk diverse problemen opleveren. Personeelstekorten worden wel opgelost, maar niet op de juiste manier. Ouders, kinderen en de opvang kunnen geen basis van vertrouwen opbouwen. Zzp'ers kunnen of mogen niet deelnemen aan werkoverleg vanwege de korte duur dat zij aanwezig zijn binnen een team. En zo zijn er nog diverse punten terug te vinden in deze artikelen.
Als bemiddelingsbureau in o.a. de kinderopvang kunnen we meteen met onze hakken in het zand gaan of we moeten eens rustig nagaan hoe wij dit ervaren. Uiteraard zijn er altijd punten wat nu eenmaal in de praktijk gezien wordt en daar zijn we het dan ook deels mee eens. Het grootste gedeelte valt ook wel van een andere kant te bekijken. Daarom vragen we ons bij elk punt even af: waarom kan het niet en hoe zou het wel kunnen?
Daarom zijn we er even voor gaan zitten om deze vragen te analyseren. Ons team is zelf werkzaam geweest in de kinderopvang en kunnen daardoor relativeren hoe het in de praktijk gaat en zou kunnen gaan.
Om direct met de deur in huis te vallen; wij zijn de laatste om aan te geven dat organisaties niet aan personeelsbehoud zouden moeten doen of dat personeel in eigen dienst op de lange termijn beter is. Wij zijn echter wel van mening dat organisaties in het verleden en op dit moment te weinig doen om dit te bewerkstelligen, mede door de overheid. Het CAO is mager, een organisatie betaald het liefste zo min mogelijk loon voor de meest werkbare uren en verwacht het meest. Begrijpelijk, maar dit heeft consequenties.
Zo horen we vaak dat "onze medewerkers goud zijn", maar blijft substantiële beloning hiervoor uit. We scheren niet iedereen over één kam, dit is enkel onze observatie.
Wanneer hier meer aan gewerkt zou worden, in combinatie met meer focus op scholing (en waarom werken in de kinderopvang aantrekkelijk is), is een combinatie met zzp'ers prima te maken. Een zzp'er zou er alleen moeten zijn voor de uitzonderlijke momenten waarbij uitval opgevangen kan worden, geen structurele oplossing voor een lange termijn. Ouders zijn er tenslotte meer bij gebaat dat er een enkele keer een onbekende op de groep staat dan dat de groep (deels) sluit. Niet elke ouder heeft de mogelijkheid tot thuiswerken of familie voor incidentele opvang.
De overheid en brancheorganisaties
De minister vraagt om gezamenlijke inzet in een kamerbrief (d.d. 5 september). Brancheorganisaties vinden dat ‘door combinatiebanen met het onderwijs te stimuleren, lossen we meerdere problemen op; overdag extra handen in de klas, na schooltijd voor de kinderen vertrouwde gezichten bij de BSO en aantrekkelijkere arbeidscontracten.
Als de minister hierbij ook nog de BTW-plicht tussen de kinderopvang en het onderwijs opheft, kunnen de sectoren zonder financiële drempels medewerkers uitwisselen.’
Ook haalt de minister zzp'ers aan. Hiervoor wordt geschreven dat " [Ik heb] de afgelopen periode steeds meer signalen ontvangen dat het aantal zzp’ers in de kinderopvang toeneemt. Uit de signalen blijkt dat er vaak hoge uurtarieven worden gerekend. Dit maakt de opvang duurder. Voor de kinderopvangorganisatie zelf en voor de ouders. De hoge uurtarieven zorgen ook voor scheve verhoudingen met de medewerkers in loondienst. Deze werknemers voeren alle taken uit die bij een pedagogisch professional horen, zoals de administratie, overleggen en oudergesprekken, terwijl een zzp’er dit niet doet omdat hij/zij er slechts voor een korte tijd is.
Natuurlijk kun je een zzp'er niet overal bij betrekken, maar onze ervaring is wel dat zzp'ers in de kinderopvang graag meedenken en ondersteunen waar nodig. Wanneer een zzp'er enkel incidenteel aanwezig is zoals wij hierboven schrijven, valt dit probleem eigenlijk al weg.
Is een zzp'er toch voor langere tijd ingezet? Betrek deze dan juist vooral bij werkoverleggen!
Wanneer dit buiten werktijd is kost het de organisatie weliswaar meer geld, maar denk ook aan de gecreëerde betrokkenheid.
Over de uurtarieven kunnen we kort zijn; bij Talent Trade bepaalt de organisatie zelf het uurtarief. Het gemiddelde uurtarief ligt op € 38,-. Een zzp'er die bijvoorbeeld € 60,- per uur verwacht te verdienen zal niet veel opdrachten bij ons kunnen vinden én maakt zichzelf niet populair. Daarnaast betaal je geen werkgeverslasten voor de zzp'er, over eigen werknemers wel. Een zzp'er komt vrijwel altijd duurder uit maar maakt de kinderopvang niet vele malen duurder wanneer er incidenteel gebruik van wordt gemaakt zoals vaak wel wordt geschetst.
Zoals de branche aangeeft lossen we deze uitdaging niet op door op de rem te gaan staan maar door nu juist gas te geven. Dit betekent voor ons ook de samenwerking met zzp'ers.
In 2028 zal het tekort aan medewerkers naar verwachting zijn opgelopen naar 35.000.
Gaat het plan van de minister het personeelstekort oplossen? Nee, zeker niet.
Zal het deels de druk op het tekort wegnemen? Ja, maar inzet in combinatie met zzp'ers zal nodig blijven. Regelgeving zal hierop aangepast moeten worden en kortzichtigheid zal moeten worden verbreed.
Onze verwachting is dat dit zeker de komende jaren het geval zal blijven en dit niet enkel beperkt tot de kinderopvang (en zorg) sectoren zal zijn.
De ideale wereld bestaat helaas niet, vooruitgang wel.
Talent Trade biedt werk in de kinderopvang. Je kunt via Talent Trade als zzp'er aan de slag of direct bij een werkgever via werving & selectie.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Lees dan hier verder.
Interesse als opdrachtgever wat wij te bieden hebben? Klik dan hier.