top of page
  • Talent Trade

Parttime ondernemen

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om zelfstandig ondernemer te worden, maar twijfel je of dit iets voor jou is. Het kan zijn dat je een vaste baan hebt maar geen extra uren kunt werken bij je huidige werkgever. Of je wilt graag meer tijd thuis doorbrengen.

Wat het ook is, parttime ondernemen kan de oplossing hiervoor zijn. Maar het heeft ook nadelen.


Parttime ondernemen is populair. Iets meer dan de helft (52 procent) van de mensen die van plan zijn een bedrijf te starten, wil dit doen op parttime basis. Een deel van deze aspirant-ondernemers (29 procent) heeft echter wel de ambitie om zich op termijn fulltime op zijn onderneming te richten. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel en VU.


Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start je een onderneming naast je baan in loondienst. Je blijft dus gewoon werken voor je werkgever, terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan je eigen bedrijf, bijvoorbeeld als zzp'er naast loondienst. Ook kun je parttime ondernemen door het ondernemerschap te combineren met het familie leven.


De voornaamste reden om in eerste instantie op parttime basis te starten met ondernemen, is het behoud van een baan en de financiële zekerheid die daar bij hoort. Dat is bij 43 procent het geval.


Overleg met je werkgever

Het contact met je werkgever of directe leidinggevende speelt een belangrijke rol bij je start. Het is belangrijk dat je met hem of haar je plannen op ondernemingsgebied overlegt vóórdat dat je het bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zo kun je de kans op een juridisch conflict aanzienlijk verkleinen. Het zal onder andere afhankelijk zijn van de specifieke branche of je werkgever je steunt. Wanneer dit niet het geval is zijn er twee opties: ontslag nemen of je ondernemerschap in de ijskast zetten.


In bepaalde sectoren is in het arbeidscontract vaak een concurrentie- en/of relatiebeding vastgelegd. Dit betekent dat je op dit vlak niet zomaar mag concurreren met je werkgever. Dit geldt meestal niet alleen voor de periode dat je in loondienst bent, maar ook nog voor een bepaalde periode nadat je uit dienst bent getreden. Lees je arbeidscontract daarom goed door.


Voor- en nadelen van parttime ondernemen

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat je doorgaans minder financieel risico loopt. Je houdt tenslotte een regelmatig inkomen met je vaste baan. Een financieel vangnet vermindert ook de druk om snel succesvol te moeten zijn. In plaats daarvan kun je rustig de tijd nemen met het opbouwen van een stabiele onderneming.


Een parttime onderneming is ook een goede manier om te onderzoeken of je van je hobby je werk kunt maken. Daarnaast kun je wanneer je bewust voor parttime ondernemen kiest meer tijd overhouden om te spenderen aan bijvoorbeeld kinderen of familie.


Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met je werkgever. Als je baas je plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer.

Het feit dat je werkgever steeds met een schuin oog over jouw schouder meekijkt, kan bovendien beklemmend werken en je zakelijke mogelijkheden beperken. Een ander nadeel is dat maar weinig tijd hebt naast je werk. Overbelasting ligt dan op de loer.


Het is voor ondernemers extra van belang om structuur aan te brengen. Omdat je maar deels werkt voor jouw eigen bedrijf en waarschijnlijk nog een andere (vaste) baan hebt, kan het moeilijk zijn om de focus te houden of om prioriteiten te stellen. Als zzp'er ben je tenslotte je eigen visitekaartje en wil je dit ook uitstralen naar opdrachtgevers.


De Belastingdienst

'Parttime ondernemen' kennen ze niet bij de Belastingdienst. Je bent in hun ogen ondernemer voor de inkomstenbelasting of hebt een 'inkomen uit overig werk'.


Alleen als ondernemer voor de inkomstenbelasting heb je recht op het bekendste fiscale voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Voor de zelfstandigenaftrek mag je in 2022 een bedrag van € 6.310 aftrekken. De startersaftrek bedraagt € 2.123.


Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je gebruikmaken van de KOR.


De Belastingdienst heeft een grens opgesteld voor het minimum aantal uren dat een ondernemer aan zijn bedrijf moet besteden om voor fiscale aftrekposten in aanmerking te komen. Het urencriterium is vastgesteld op 1.225 uur per kalenderjaar.

Onderschat het urencriterium niet, want als je op jaarbasis vier weken vakantie erbij denkt, komt het neer op zo'n 25 uur per week die je in je bedrijf moet stoppen. De Belastingdienst kijkt overigens niet alleen naar de daadwerkelijke arbeid, maar telt bijvoorbeeld ook reistijd, studietijd, acquisitie en tijd die je kwijt bent met administratie mee.


Als parttimer is het daarom aan te raden om een goede urenregistratie bij te houden. Zeker ook omdat je een deel van de week in loondienst werkt en daarnaast waarschijnlijk iedere dag wel een paar uur aan je bedrijf besteedt. Als je het aantal gewerkte uren achteraf moet reconstrueren omdat de Belastingdienst een verantwoording van jouw uren wil zien, zal dit moeilijker te bewijzen zijn.


Kortom, of parttime ondernemen iets voor je is blijft je eigen beslissing. Weeg de voor- en nadelen voor jezelf af en schrijf je plannen uit. Zo kun je gemakkelijker zien of je plannen haalbaar zijn. Talent Trade kan je helpen met het beantwoorden van je vragen.bron: ikgastarten.nl / kvk

 

Talent Trade biedt werk in de kinderopvang. Je kunt via Talent Trade als zzp'er aan de slag of direct bij een werkgever via werving & selectie.


Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Lees dan hier verder

Interesse als opdrachtgever wat wij te bieden hebben? Klik dan hier

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page