- Talent Trade
Goede redenen waarom werknemers bij je blijven
Bijgewerkt op: 1 feb.
Personeel vinden is nu al een uitdaging, maar hoe kun je je medewerkers daarna binden en boeien zodat ze ook lang bij je blijven?
Een op de vier werknemers wil binnen nu en twee jaar een andere baan. Weglopend personeel is een groot probleem voor werkgevers, vooral nu er een groot personeelstekort is. Hoe houd je mensen binnenboord? Een salarisverhoging, leaseauto of de nieuwste telefoon zorgen er niet voor dat personeel bij jou blijft, blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau GITP. Maar wat dan wel?
Bied goede arbeidsvoorwaarden Medewerkers binden en boeien begint natuurlijk met goede primaire arbeidsvoorwaarden. Betaal je medewerkers een salaris op maat, werk met flexibele beloningen bij uitmuntende resultaten of stem werktijden en vakantiedagen af op de gezinssituatie van je personeelsleden. Door daarnaast flexibele secundaire voorwaarden te bieden onderscheid je je van andere werkgevers. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een goed pensioen, een reiskostenvergoeding, een 13e maand of eindejaarsuitkering of zorgverlof.
Overweeg creatieve secundaire arbeidsvoorwaarden Bespreek met je medewerkers wat zij zelf nog meer belangrijk vinden om hun werkplezier te verhogen. Dat kan van alles zijn:
regel en betaal tijdelijke huisvesting.
zorg voor games, een tafeltennistafel of dartbord.
richt een meditatie-, yoga-, gebeds- of powernapruimte in.
laat medewerkers jaarlijks een goed doel kiezen om aan te doneren.
geef een sportschoolpas of abonnement op Netflix, bioscoop, krant, tijdschrift of vakblad cadeau.
laat personeel bedrijfsmiddelen privé gebruiken.
leen een auto of gereedschap uit bij verhuizing.
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zorgen voor een hogere betrokkenheid van werknemers.
Bied om- of bijscholing Bied je medewerkers relevante online trainingen of webinars aan. Hiermee verhoog je de betrokkenheid. Als werkgever kun je studie- of ontwikkelkosten voor werknemers onbelast vergoeden. Bij de belastingaangifte trek je deze kosten af van de winst uit de onderneming. Wijs werknemers ook op de scholingsmogelijkheden van het STAP-budget en maak samen een persoonlijk ontwikkelingsplan.
Houd medewerkers fit Bied je medewerkers mogelijkheden om gezond en fit te blijven. Dat zorgt niet alleen voor gelukkigere medewerkers, maar ook voor een hogere productiviteit. Adviseer ze bijvoorbeeld om in de lunchpauze een frisse neus te halen of bied een abonnement op een sportschool of gezonde voeding aan.
Zorg voor structuur Breng structuur aan in je communicatie. Laat medewerkers weten wanneer en hoe jullie onderling contact hebben. Ook is het slim om elke dag gezamenlijk te starten. Zo weet iedereen wat de doelstellingen van die dag zijn en creëer je onderlinge betrokkenheid.
Werk medewerkers goed in Zorg voor een goede inwerkperiode. Maak het inwerken zo uniek en persoonlijk mogelijk. Medewerkers beslissen vooral in de eerste maand of ze het naar hun zin hebben, en zich echt verbonden voelen met je bedrijf. Zorg bijvoorbeeld voor een goed inwerkrooster, laat de nieuwe medewerker meelopen met verschillende collega’s, organiseer informele kennismakingsgesprekken en laat op de eerste dag een leuke attentie met een persoonlijke boodschap bezorgen bij de nieuwe medewerker. Check regelmatig hoe het gaat zodat de medewerker vragen kan stellen en jij kan bijsturen waar dat nodig is.
Focus extra op werkplezier Gelukkige medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek en blijven langer voor je organisatie werken. Dat scheelt veel kosten. Op dit moment ervaren medewerkers meer stress dan ooit. Investeer daarom extra in het werkplezier van je medewerkers. Geef ze bijvoorbeeld meer autonomie: meer vrijheid en flexibiliteit om hun werk zelf in te richten.
Luister naar je medewerkers Je medewerkers hebben vaak creatieve en innovatieve ideeën. Maak daar gebruik van door goed naar ze te luisteren. Door duidelijk te maken dat je openstaat voor ideeën, spreken medewerkers zich sneller uit, ontstaan er betere werkrelaties en delen ze opbouwender feedback. Het is belangrijk dat je jezelf laat zien op de werkvloer. Ga als leidinggevende het gesprek aan, dan krijg je een beter beeld wat er leeft en wat mensen drijft.
Werk aan bedrijfstrots Zorg dat je werknemers trots zijn op hun werk en de organisatie. Spreek je waardering naar hen uit en communiceer over successen. En vergeet niet om je medewerkers af en toe een hart onder de riem te steken met een compliment. Bedank ze bijvoorbeeld voor hun inzet, flexibiliteit of betrokkenheid.
Beperk hiërarchie Probeer niet te veel zaken van bovenaf op te leggen. Laat medewerkers doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Durf daarbij een stap opzij te zetten en geef je medewerkers eigen verantwoordelijkheid. Zo krijg je een flexibele organisatie waarin medewerkers ervaren dat het ook hun bedrijf is.
Zorg voor een (loopbaan)coach Zorg voor (loopbaan)coaches waar werknemers mee kunnen praten als ze ergens tegenaan lopen. Voor een langdurig zieke of arbeidsgehandicapte werknemer of bij een proefplaatsing bestaat de regeling interne jobcoach.
Geef verantwoordelijkheid Geef je medewerkers verantwoordelijkheid en uitdaging. Motivatie komt niet alleen voort uit geld, maar ook uit zingeving, meesterschap en autonomie. Werknemers waarbij de motivatie van binnenuit komt ervaren hun werk als zinvol en willen vaker de beste zijn binnen hun vakgebied.
Creëer een goede werksfeer Vanzelfsprekend blijven medewerkers liever voor je werken als er een goede werksfeer binnen het bedrijf is. Dat kun je op meerdere manieren bereiken. Bijvoorbeeld door successen binnen het hele team te delen, bedrijfsuitjes verdeeld over het jaar te organiseren, stil te staan bij privésituaties zoals geboorte en trouwen, maar ook bij sterfgevallen, scheiding en ziekte. En natuurlijk door jubilea te vieren.
Overweeg nieuwe beoordelingsstijlen Houd je beoordelingscyclus laagdrempelig. Overweeg om collega’s elkaar onderling of als team te laten beoordelen. Sta als leidinggevende open voor feedback en vraag er expliciet om, tussendoor en tijdens functioneringsgesprekken. Je houdt medewerkers betrokken bij je onderneming door ze duidelijk te vragen wat ze willen leren of bereiken en hoe jij hen daarbij kunt ondersteunen.
Stimuleer een open cultuur Werknemers presteren beter als ze werken in een cultuur van vertrouwen, veiligheid en transparantie. Veel werknemers willen graag feedback op hun functioneren, zodat ze kunnen blijven leren. Maar ze willen ook feedback aan anderen kunnen geven, om samen te groeien. Nodig medewerkers daarom uit om open en eerlijk feedback te geven. En ga daar vervolgens op een positieve wijze mee om. Zorg voor veranderingen op basis van die feedback of geef medewerkers de mogelijkheid om op basis van hun feedback en suggesties te experimenteren. Zo merken ze dat hun feedback ertoe doet.
Voer een exitgesprek Gaat een medewerker toch bij je bedrijf weg? Houd dan een exitgesprek binnen het offboardingsproces. Zo kun je eerlijk en open feedback ontvangen. Informatie die goud waard is en voor een betere ervaring kan zorgen voor je huidige en toekomstige medewerkers.
Houd contact Toch wel de belangrijkste en meest voor de hand liggende, maar toch een reminder: blijf in contact met je medewerkers. Dat kan elke week, elke dag of misschien wel meerdere keren per dag. Pak de telefoon of nog beter: maak gebruik van persoonlijk contact wanneer dit mogelijk is.
Bekijk hieronder de video gemaakt door het KvK. Hierin wordt besproken waarom deze werknemers bij hun huidige werkgever blijven werken.
bron: kvk.nl
Wist je dat Talent Trade naast flexibel inzetbare zzp'ers ook werving en selectie kan verzorgen? Zo kun je op gemakkelijke wijze je huidige team uitbreiden zonder veel geld kwijt te zijn. Neem contact met ons op.